Carta de presentació

A principis del segle XX neix entre les muntanyes del Putxet i del Coll un barri carregat d’il·lusió i esperança que volia donar cabuda a aquella gent que venia de fora atreta per les millors condicions de vida que proporcionava la Barcelona industrial. Aquests nouvinguts compartien el veïnatge amb algunes de les persones adinerades de la ciutat que hi tenien la seva segona residència. S’originà un conflicte entre la majoria que optava per crear un barri pròsper comunicat amb la ciutat i uns altres que volien un barri aïllat, encarat a buscar el descans i l’aire pur que proporcionava la vall. Aquest conflicte no seria l’únic que es trobarien els habitants del barri, el pitjor estava per arribar.

L’any 1976, en plena transició, es va aprovar el Pla General Metropolità que pretenia executar una reforma urbanística especulativa i de gentrificació que només afavoria la minoria adinerada i l’elit política del moment. Aquesta iniciativa es va poder aturar gràcies a l’oposició que va dur a terme la gent del barri de manera unida. Però l’ajuntament, no content amb el resultat, va recuperar el PGM i l’any 2002, fent-hi una petita reformulació, va aprovar el Pla de Millora Urbana, i va començar una altra vegada una lluita oberta contra els qui vivien a les zones senyalades pel PMU. Seguint-lo, l’any 2009 l’ajuntament executa sense pietat els desnonaments que més els hi convenia, i que a dia d’avui encara són solars buits.

Aquesta breu història ens aproxima a la realitat que vivim el veïnat. Una constant privatització de l’espai públic i emblemàtic com és el cas del Parc Güell. Un increment del preu del sòl a causa de l’especulació indiscriminada que ha fet marxar les veïnes més desprotegides. Una destrucció gradual del teixit social del barri produïda per la mobilitat forçada de les persones i, pels desnonaments de cases i centres on es duien a terme activitats socials. Totes aquestes accions pretenen destruir la identitat d’un barri crític, que incomoda un poder que veu frenades les seves intencions una i altra vegada.

A més dels arguments exposats anteriorment, s’afegeixen d’altres raons que escapen dels límits del nostre barri. El sistema patriarcal que ens oprimeix, el sistema capitalista que continua augmentant la desigualtat social, el creixement del moviment feixista i tot sistema d’explotació. Ara sí, tenim tots els ingredients que ens fan apostar de forma clara i contundent per mirar de cohesionar el jovent del barri. El nostre objectiu és que totes juntes puguem teixir una xarxa social sòlida per evitar que l’individualisme del veïnat davant de les accions de les elits i dels poders fàctics facin amb el nostre barri i les nostres vides el que vulguin.

21 de novembre, Vallcarca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s