Comunicat en relació a la Taula de Concertació

El dies 26, 27 i 28 de Novembre, l’Ajuntament va promoure unes jornades participiatives on es convocà al veïnat per tal de debatre les problemàtiques i solucions del barri de Vallcarca. Entre les diverses conclusions extretes se’n destaquen tres:

  1.  La fi dels desallotjaments
  2. La fi dels enderrocs
  3. La recuperació i memòria del patrimoni de Vallcarca

Per tal de vehicular les propostes i que no quedin en paper mullat neix la Taula de Concertació. El Districte de Gràcia ens va fer saber, via correu electrònic, les condicions i funcionament d’aquesta. La Taula estaria formada pel Districte, l’Associació de Veïns de Gràcia Nord-Vallcarca, l’Associació de Veïns Riera-Viaducte i l’Assemblea de Vallcarca. Aquesta composició implica deixar sense representació molts col·lectius (entre d’ells, nosaltres), així com d’altres veïns i veïnes de Vallcarca. Alhora comporta una sobre-representació dels col·lectius allunyats de les problemàtiques del casc antic.

Malgrat això, com Assemblea de Joves de Vallcarca (AJV) vam decidir participar de la Taula i de la presa de decisions que tinguessin lloc. Però degut a un cúmul de malentesos i/o estratègies excloents, com a tantes altres entitats, no se’ns va deixar participar.

Posteriorment, el Districte, incomplint els acords de mínims de les jornades participatives,  enderrocà el sostre de la casa del carrer Argentera 24, posant en perill tant l’integritat de l’edifici com de la persona que encara, a dia d’avui, usa els baixos com a fusteria.

Degut a aquest fet, el veïnat de Vallcarca decideix okupar l’edifici per tal de gestionar la seva rehabilitació. Aquest fet va motivar una reunió entre representants del Districte i el veïnat, on se’ns proposà una possible cessió d’ús de l’edifici si marxavem voluntàriament.

Tenint en compte els precedents, les polítiques del Districte i les seves actuacions negligents (com ara Can Carol, el Consulat Danès, i el mateix enderrocament del sostre), vam prendre la decisió de no marxar i mantenir l’okupació de l’edifici començant la seva rehabilitació. Donada la situació, el Districte va decidir procedir a desallotjar-nos el dilluns 23 de febrer del 2015 argumentant un suposat mal estat de l’edifici. Però, paral·lelament, van prorrogar l’estància del veï que usava els baixos, demostrant així la seva doble política.

Davant d’aquesta situació, des de l’AJV, decidim no participar a la Taula de Concertació, considerant-la un enginy i tàctica política per perpetuar-se a la direcció del consistori.

Tot i això, volem remarcar el nostre suport a les altres entitats del barri que sí han decidit formar-hi part.

Per acabar, volem concloure que nosatres apostem per l’autogestió de l’espai i del patrimoni de Vallcarca, tal i com hem demostrat de manera diària al carrer, ja que ha quedat ben pal·lesa la postura de l’Ajuntament de Barcelona a l’hora de rehabilitar un barri que veu com la seva identitat es va esborrant enderroc rere enderroc.

Vallcarca no està en venda, Vallcarca es defensa!

Vallcarca, 4 de Març, 2015

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s